• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: Dr Nio bij Parkkliniek Rotterdam

Buikwandcorrectie


Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een dergelijke “hangbuik” kan erg in de weg zitten en de dagelijkse bezigheden belemmeren. Daarbij ziet een “hangbuik” er niet mooi uit en geeft soms aanleiding tot smetplekken in de huidplooi. Een hangbuik kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Hierbij wordt de overtollige huid met vet weggehaald en worden de spieren eventueel strak getrokken. Met een medische term heet deze operatie abdomino- of buikwandplastiek.

Kort voor u wordt opgenomen voor een buikwandcorrectie wordt uw algemene gezondheid onderzocht en een bloedonderzoek verricht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde bloedverdunnende medicijnen (zoals aspirine, APC en dergelijke) mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer innemen. Daarnaast moet u minstens zes weken van tevoren stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Als u te zwaar bent is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Dit kan eventueel in overleg met een diëtist. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op complicatie’s vermindert.

De operatie duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht. Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Deze drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt. Meestal duurt dit twee dagen. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de 'bikinilijn'.

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens zelden voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dicht. Post operatief dient u 5 dagen lang Fragmin te gebruiken, dit ter voorkoming van trombose vorming Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze 'dog-ears' (hondenoren) te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving gebeuren.

Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, moet u de dag na de operatie bedrust houden. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. Als een buikspiercorrectie niet nodig was, mag u de dag na de operatie al uit bed. Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Om de buikwand weer goed aan te laten hechten, moet u gedurende één à vier weken een steunend korset om de buik of een pantybroekje dragen. De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten. De hechtingen zijn oplosbaar. Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.
Bij een mini-buikwandcorrectie wordt de navel niet verplaatst, maar wordt de huid alleen onder de navel strak getrokken.

Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door uw zorgverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.

Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.