• Home
  • Redactionele artikelen

Redactionele Artikelen

Deel dit artikel met je vrienden:
Share |

Bestel brochures

Bijdrage van: dr. F.B. Niessen bij Esthetisch Centrum Amsterdam

Borstvergroting


Borstvergroting

auteursfoto_F.B._Niessen

Waarom een borstvergroting?
Denkt u erover om uw borsten te laten vergroten? Dan bent u zeker niet de enige. In Nederland worden jaarlijks ruim drieduizend borstvergrotende operaties uitgevoerd. Het kan zijn dat u ontevreden bent over de grootte van uw borsten of dat uw borsten niet meer dezelfde stevigheid hebben als een aantal jaren geleden.

Het eerste consult
De plastisch chirurg bespreekt met u uw wensen over de grootte en vorm van uw borsten. Dit is van belang om met u te bepalen of aan uw wensen kan worden voldaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de huidige vorm van uw borsten, met eventuele asymmetrie, met de elasticiteit van de huid en met de plaats van de tepels en de tepelhof. In overleg met uw plastisch chirurg kiest u de implantaten. Dit kunnen ronde of druppelvormige (anatomische) implantaten zijn.
Vervolgens geeft uw plastisch chirurg aan waar de littekens komen en of de borstprothesen voor of (schuin) achter de borstspier worden geplaatst. Ook informeert hij u over de operatierisico’s en eventuele complicaties.

Afvallen en zwangerschap
Als de kans bestaat dat u in de nabije toekomst veel gaat afvallen, dan is het belangrijk om dit met uw chirurg te bespreken. Vermagering na de ingreep kan het resultaat nadelig beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor eventuele zwangerschappen. Door een zwangerschap kan de vorm van de borsten veranderen en vaak worden de borsten wat kleiner en slapper. De functie van de borsten wordt in principe niet belemmerd met een borstvergroting. Borstvoeding blijft dus gewoon mogelijk.

De operatie
Vlak voor de operatie maakt uw plastisch chirurg een foto van het te opereren gebied en tekent hij af waar een snede wordt gemaakt en/of de prothesen worden geplaatst. Enkele weken na de operatie zal hij opnieuw een foto maken om het resultaat te kunnen beoordelen. Tijdens de operatie wordt een holte gemaakt die zo groot is dat de te gebruiken borstprothese er goed in past. Vervolgens wordt de borstprothese ingebracht, afhankelijk van wat er is afgesproken, vóór of achter de borstspier via een snede in de plooi onder de borst. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose.

Het resultaat
In het algemeen is het resultaat goed te voorspellen, daarbij is het wel belangrijk dat u uw wensen van te voren duidelijk maakt aan de plastisch chirurg. Toch is er geen volledige garantie te geven op het esthetische resultaat. De littekens die ontstaan na de ingreep zijn ongeveer vijf centimeter lang en zijn op den duur niet (erg) opvallend.

Complicaties
Net als bij andere operaties kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. De kans op dergelijke complicaties is echter heel klein.

Het menselijk lichaam vormt om elke ingebrachte implantaat een bindweefsellaagje, ook wel kapsel genoemd. Het komt soms voor dat dit kapsel samentrekt en dat de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. 

In sommige gevallen kan het gevoel in de tepels tijdelijk veranderen. Ze kunnen gevoeliger zijn of soms ook ongevoeliger. Meestal is dit van voorbijgaande aard. Mensen met een donkere huid kunnen eerder last krijgen van een verdikt litteken.

Vrouwen met borstimplantaten hebben geen grotere kans op borstkanker. Wat wel belangrijk is om te weten is dat de bij het bevolkingsonderzoek vervaardigde mammografieën in het algemeen minder goed te boordelen zijn. Dit komt doordat een gedeelte van de borstklier door de implantaat niet zichtbaar kan worden gemaakt. Aanvullende foto’s zijn dan meestal voldoende, maar soms moet nog ander aanvullend onderzoek worden verricht, zoals een echo of MRI-onderzoek.

 
 
Wegwijzer van de Medische Esthetiek
Het complete naslagwerk
 
Klinieken
Bekijk alle klinieken.
 
Specialisten
Bekijk alle specialisten.
 
Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingen.
 
Redactionele artikelen
Medisch specialisten geven achtergrondinformatie over behandelingen.